Novi videospot - Čas vrtiljak

Novi videospot - ...
Aktualno
Čas vrtiljak Ansambel Javor iz Črnega Vrha nad Idrijo v prihajajočih poletnih dneh predstavlja nov videospot z naslovom Čas vrtiljak. Nastal je ...
Preberi več... Zoom

Ob 15-letnici delovanja narodno zabavnega ansambla Javor je izšel četrti glasbeni projekt s pomenljivim naslovom Prijateljstvo nekaj velja

PRIJATELJSTVO NEKAJ VELJA

Na velikem mednarodnem tekmovanju lovskih rogistov v avstrijskem mestu Waidhofen an der Ybbs so med 84 skupinami dosegli deseto mesto in si s tem priigrali zlati rog - Rogiste je leta 1992 ustanovila Zveza lovskih družin Idrija.

rogisti 1V Sloveniji je vse več glasbenih skupin, ki se ukvarjajo z glasbo povsem ljubiteljsko; od nje ne pričakujejo finančnih koristi temveč muzicirajo predvsem za svoje veselje. Pravijo da je povezano tudi s standardom in s pristnim veseljem do muzike. Med take skupine zagotovo sodijo Idrijski rogisti, ki so pred nedavnim na velikem mednarodnem tekmovanju lovskih rogistov v avstrijskem mestu Waidhofen an der Ybbs med 84 skupinami dosegli deseto mesto in si s tem priigrali zlati rog.

Kot nam je povedal Marko Leoni, je skupino Idrijskih rogisti v sodelovanju z Godbenim društvom rudarjev Idrija leta 1992 ustanovila Zveza lovskih družin Idrija, ki jim je financirala tudi nakup instrumentov in uniform v celoti. Zgledno!

Sprva je zanje večino skladb napisal legendarni idrijski glasbenik Ludvik Čibej, ki je bil na začetku tudi vodja zasedbe.Prav zato so na tekmovanju v Avstriji zaigrali skladbo Pozdrav idrijskim lovcem in z njo navdušili zahtevno komisijo. Prvotni namen zasedbe je bil popestriti lovske prireditve ob občnih zborih, obletnicah lovskih družin, na pogrebih in na različnih otvoritvah. Počasi pa so se ambicije večale in začeli so se udeleževati tudi revij lovskih rogistov in pevskih zborov Slovenije. Po nekajletnem premoru je skupina leta 2001 oživela ter si s prihodom mlajših glasbenikov in novega umetniškega vodje Borisa Peternelja postavila nove cilje.

Ivan Sivec

Kontakt: Tomaž Vencelj,  GSM: 051 440 524

 

 

 

 

 

Ansambel JAVOR, Črni Vrh 117, 5274 Črni Vrh nad Idrijo

 Tel.: 05 37 77 391, mob.: 041 528 667. e-mail: ansambel.javor@gmail.com

 

 

 

 

 

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih